Varje år hjälper vi ett flertal kunder med sina uppfinningar. Vi hjälper till, redan i idéstadiet, för att snabbt få fram den mest optimala lösningen för det specifika användningsområdet - oavsett om materialet ska vara uppe i luften, i vatten, fyllas med vatten, eller om det ska utstå varma eller kalla klimat.
PRODUKTIONEN
STOR KUNSKAP
OM PLAST-
MATERIAL
Sedan 1955 har Wetterskogs jobbat med olika typer av plastmaterial vilket gör att vi besitter en stor kunskap om plasten och dess egenskaper. Vi har omfattande utrustning för tillskärning, figurskärning och sammanfogning av material. På många av de produkter vi tillverkar förekommer olika typer av detaljer som monteras med hjälp av exempelvis nitförband och limning. Vår långa erfarenhet i och djupa kunskap inom plastmaterial och sammanfogning gör att vi kan få fram den bästa lösningen på kundens problem.
FRÅN IDÉ TILL
PRODUKT
HÖGFREKVENS-
SVETSNING
- Det överlägsna sättet att sammanfoga plastmaterial
HF-svetsning är sammanfogning av olika plastmaterial genom användning av högfrekvent elektrisk energi. Hög effekt gör att molekylerna inuti materialet börjar röra på sig vilket alstrar värme. Detta leder i sin tur till att materialet mjuknar och sammanfogas.
Det resulterar i jämnt fördelade och hållbara svetsfogar som är lika starka som det omgivande materialet, vilket gör att produkten klarar av krävande användningsförhållanden. Med högfrekvenssvetsning kan du sammanfoga olika typer av plastmaterial.
ULTRALJUDS-
SVETSNING
För material som inte går att sammanfoga med hjälp av HF-svetsning använder vi ultraljudssvetsmaskin. Med hjälp av högfrekventa ljudvågor skapas friktion mellan materialen som ska sammanfogas, vilket resulterar i smältning på en mycket lokaliserad nivå. Vid nedkylning skapar detta en stark bindning av materialen. Denna teknik använder vi oss mycket av i prototypstadiet.
TILLSKÄRNING
I vår maskinpark har vi både traditionell skärmaskin med knivblad samt laserskärmaskin vilket gör att vi har förmågan att skära ut olika typer av material. Med laserskärmaskin kan vi skära i tuffare material och lasern gör att den utskurna kanten smälter och därför inte fransar sig. Detta är extra lämpligt för material såsom t.ex. Kevlar.
SE HUR
VI JOBBAR
Se hur vi gör våra flytvästar med HF-svetsning
Spröjsning av fönster till tält med HF-svetsning
VÅRT
ARBETSSÄTT
Med stor erfarenhet inom produktutveckling vägleder vi kunden - från idé till färdig produkt. Läs mer om vårt arbetssätt.
LÄS MER HÄRDE PLASTER
VI JOBBAR
MED
DE PLASTER VI
JOBBAR MED
TPU
Termoplastisk polyuretan
TPU är en termoplastisk elastomer som baseras på polyuretan. TPU har goda egenskaper vad gäller flexibilitet, nötnings- och trycktålighet, lång livslängd och mycket bra olje- resp. värmebeständighet. Den tillverkas i varierande hårdhetsgrader enligt Shore-skalan. TPU är också mycket lämplig att 3D-printa.
EVA
Ethylen vinylacetat
EVA är en elastisk och färglös plast. Den har låg vikt och god värme- och åldersbeständighet. EVA har gummiliknande egenskaper såsom mjukhet och flexibilitet. Den är också beständig mot syror, basiska ämnen, alkohol samt UV-ljus och väderpåverkan.
PA
Polyamid (Nylon)
PA är en typ av termoplast ofta använd inom industrin som konstruktionsplast. Den har mycket goda mekaniska egenskaper och därmed slitstark och segt. PA är formfast och klarar mycket höga mekaniska belastningar vilket gör den lämplig för många industriella ändamål. PA är godkänt för användning i ex.vis livsmedelsindustrin då den är mycket ren. Den klarar temperaturer upp till 95 grader och är beständig mot olja och bensin.
PE
Polyeten
PE är en återvinningsbar och helt giftfri termoplast. Den är den vanligast förekommande termoplasten. PE är elastisk och beständig mot syror, basiska ämnen och alkoholer. PE kan tillverkas i olika densiteter och hårdheter. Den är formstabil, klarar temperaturer ner till minus 60 grader och kan infärgas.
PLA
Polylaktid
PLA är en biologiskt nedbrytningsbar termoplast som är tillverkad av 100 % förnyelsebar råvara och därmed fossilfri. Majsstärkelse eller sockerrör används bl.a. för tillverkning av PLA. Den klarar temperaturer mellan 0 och plus 40 grader. PLA är spröd och transparent med god beständighet mot fett. PLA är även lämplig för 3D-printing.
PVC
Polylaktid
Polyvinylklorid, är en termoplastisk polymer. Den utgör ca 15 % av världens plastproduktion och är därmed en av de vanligaste sorterna. Den är också en av de tre plaster som orsakar allra lägst utsläpp av koldioxid vid tillverkning. PVC görs i två varianter dels styv PVC och dels mjuk och flexibel PVC. Den senare tillsätts mjukgörare, sk. ftalater.
Användningen av ftalater regeleras i EU:s REACH-förordning (REACH står för Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals).
Wetterskogs följer denna förordning och använder PVC med ftalaten DEHP med en halt lägre än 0,1viktprocent (enligt REACH). Detta gör att de produkter vi tillverkar är i klass med alla konsumentprodukter som innehåller mjuk PVC.
Ftalater
Sedan lång tid tillbaka vet vi att ftalater kan ha skadliga effekter hos både människor och djur, de kan bland annat påverka hormonsystemet och göra det svårare att få barn. Därför har ftalater begränsats och några har förbjudits inom EU i ett stort antal varor, till exempel i leksaker, möbler, skor och accessoarer.
Regler enligt Reach-förordningen
Det finns ett förbud mot ett antal ftalater som gäller om ett företag inte har det tillstånd som krävs enligt Reach-förordningen. Förbudet gäller alla de ftalater som finns på tillståndsbilagan i Reach-förordningen. I dagsläget handlar det om cirka 15 stycken ftalatföreningar som alla omfattas av detta tillståndskrav, bland andra finns ftalaterna DEHP, BBP, DBP samt DIBP på tillståndsbilagan. Dessa ftalater får inte användas eller säljas som rent ämne inom EU om företaget inte har tillstånd. Förbudet gäller dock inte användning av dessa ftalater i importerade varor. Det finns också vissa användningsområden som är undantagna, till exempel innerförpackningar till läkemedel.
För vissa ftalater finns det ytterligare begränsningar. En begränsning handlar om att fyra välkända ftalater (DEHP, DBP, BBP och DIBP) inte får ingå i halter högre än 0,1 viktprocent i det mjukgjorda materialet i varor. Det är en stor begränsning och omfattar i praktiken alla möjliga varor som konstläder, möbler, skor, verktyg, sportutrustning, accessoarer med mera som innehåller mjukgjord plast. Även här finns det undantag från denna begränsning. Vissa andra ftalater (DINP, DIDP, DNOP) får inte finnas i leksaker och barnavårdsartiklar som barn kan stoppa i munnen.
Källa: Kemikalieinspektionen kemi.se